Mezopotamya bölgesinde ortaya çıktığı sanılan kilitler, korunma mekanizmasının bir sonucu doğar.
En eski kilit örneği olan, 4000 yıl öncesine ait “Mısır Kilidi” ahşap ve basit bir mekanizmadan oluşuyordu.
Kilitler o dönemde sadece güvenlik için değil aynı zamanda prestij sembolüydü. Eski Mısır’da bir evin efendisinin gücü ve zenginliği sahip olduğu anahtarların sayısı ile ölçülürdü.
Romalıların hırsızlara karşı geliştirdikleri değişik yöntemlerle kilitler büyük gelime gösterdi. Sadece doğru anahtarla açılabilen kilitleri, parmağa takılabilecek küçüklükteki anahtarlar ve asma kilitler takip etti.
Çeşitli hayvan motifleri bezenen asma kilitler zamanla dünyanın çeşitli bölgelerinde kullanılmaya başladı, hatta hediye olarak kullanıldı.
Ortaçağda ise artık birer sanat eseri olarak görülen kilitler Gotik üslubun özelliklerini taşıyordu.
Osmanlı dönemi kilitleri de özellikle Ortaçağ ve sonrasını yansıtan özellikleriyle Avrupa kilitleri ile yarışır güzelliktedir.
Sevgiler
Antika eşyalar hassasiyetle korunması ve gelecek nesillere iletilmesi gereken değerli miraslardır. Bence bir eserin kıymetli, antika sayılması için çok pahalı olması, miras avukatı tutup miras kavgaları vermeye değecek kadar milyonlarca lira etmesi gerekmez. Dedemizden ninemizden kalmışsa o eşya mirastır ve değerlidir. İsterse bu şekilde paslı kilitler gibi olsun gene de değerlidir bence. Sahip çıkmak ve korumak gerekir.
YanıtlaSil